Motorcykeltävlingar som kryddar tillvaron

Motorcykeltävlingar är verkligen någonting som det finns gott om. Det är inte så uppenbart för någon som inte är insatt, men för den som själv åker, kanske tävlar och till och med satsar pengar på tävlingar, så är den strida strömmen av motorcykeltävlingar under loppet av ett år välkänd. De allra största tävlingarna får fokus i all media och då handlar det för det mesta om tävlingar i roadracing, som MotoGP eller Isle of Man TT. Motorcykeltävlingar att satsa pengar på

I Sverige förekommer motorcykeltävlingar allra mest på den slags motorcykel som kallas ”enduro”. Denna har egenskaper som gör den ämnad till motocross och terrängkörning, dvs. riktigt tuffa lopp. Gotland Grand National är en årligt återkommande högpunkt bland motorcykleltävlingar med enduro. Ett av de hårdaste loppen i vårt land är Novemberkåsan, ett svenskt tävlingslopp som till två tredjedelar körs på natten, och det i svår terräng. Novemberkåsan har gått av stapeln årligen sedan 1915 och bara andra världskriget och omställningen till högertrafik har varit anledningar till avbrott i reglelbundenheten. Tävlingen äger rum i november varje år, men flyttas ibland till december när den krockar med andra, liknande evenemang.

När motorcykeltävlingar sker på vanlig gata

Faktiskt är det den världrenommerade tävlingen Isle of Man TT:s stora charm att den äger rum på vanliga vägar som annars används av lokalbefolkningen i deras vardagsliv. När stora motorcykeltävlingar äger rum spärras vägarna av för normal trafik och plötsligt rusar motorcyklar igenom med hastigheter på över 200 km/h. Det är ofta uppskattat från lokalbefolkningens sida att de kan vara så nära tävlingsdeltagarna när de susar förbi. Det ökar på förståelsen för hur snabbt deltagare i motorcykeltävlingar egentligen kör och att befinna sig så pass nära tävlingarnas stjärnor känns spännande. Tyvärr är just den här tävlingen en olycksrik sådan, där mer än 200 människor förlorat livet sedan dess början. Det beror på den höga hastigheten tävlingsdeltagarna håller på de smala landsvägsgatorna.